Keskeneräinen osaksi kaupunkia

IMG_7715 (1)
Rakennushankkeet lähellä kaupunkien keskustoja ja suurta joukkoa asukkaita herättävät tunteita. Kalasatama, Jätkäsaari ja Konepaja ovat profiililtaan erilaisia uusia asuinalueita Helsingin kantakaupungin laitamilla. Alueita yhdistää kuitenkin se, että ne edustavat uutta tiivistä kaupunkirakentamista: ennen kuin alueet ovat täysin valmiita, todella moni asuu käytännössä työmaalla. Rakennusalan yritysten kannattaisikin parhaansa mukaan hyödyntää keskeneräisyyttä.

Projektissamme YIT:n kanssa pääsimme testaamaan, kuinka rakennustyömaa toimii kaupunkitapahtuman taustana ja osana. Elokuun Siivouspäivänä 29.8. Konepajan asuinalueelle levittäytyi YIT:n tuella kirppistapahtuma alueen asukkaille. Konepajalle saatiin myös graffitin SM-finaali, kun YIT järjesti maalausseinät työmaa-aitoihin nopealla aikataululla. Paikalla olivat myös YIT:n yhteistyökumppanin Niemi Palveluiden kierrätysrekka sekä askartelutyöpaja lapsille.

Tapahtuma oli onnistunut ja YIT sai paljon posiitivista palautetta asukkailta. Rakennustyömaa oli oiva tausta kierrätysaiheiselle tapahtumalle. Rakennustyömaan monipuolisempi käyttö tapahtumien taustana elävöittää kaupunkimaisemaa ja nivoo keskeneräisen ja valmiin yhteen. Keskeneräinen kaupunki on myös kaupunkia, kotiseutua ja elinympäristöä. Keskeneräisyys mahdollistaa erilaisia asioita kuin valmis rakennettu ympäristö: kokeilut, kuten pop-up -taideprojektit ja tapahtumat voivat rytmittää rakentamista läpi koko projektin.